Nálunk főként az itt látható technológiákkal lehet találkozni. Persze minden projektben újat tanulunk és együtt fejlődünk az ügyfelek igényeivel és a bővülő lehetőségekkel.

Adatbázis alapok:

PostgreSQL+PostGIS: A legfejlettebb ingyenes adatbáziskezelő és a hozzá tartozó téradatkezelő modul. A postgresql használatával nagy mennyiségű adat elemezhető. Tárolt eljárások segítségével lehetősége van az adatokkal kapcsolatos műveletek és az üzleti intelligencia egy platformon tartására. Ha az adatokat nem csak lekérdezni kell, hanem nagy teljesítményű, térbeli kiterjesztésű elemzőrendszert építünk a PostgreSQL és PostGIS a lehetséges opensource választás. Üzemeltetünk a néhány ezertől, több száz millió rekordot tartalmazó adatbázisokat a DBA feladatoktól, ETL műveleteken át az SQL fejlesztésig.

Oracle+Orcale Spatial A de-facto standard az adatbázisok terültén. A GIS alkalmazások szilárd alapja. Opensource és zárt forrású környezetekbe is integrálható. Ingyenes expressz verziója megkönnyíti használatának elkezdését. Sok helyen ez a verzió minden igényt kielégít.

Desktop elemzés:

Intergraph GeoMedia: Az adatintegrációs platform. Képes sokféle fájl és adatbázis formátumot, vetületi rendszert integrálni egy környezetbe. Online elemzésekkel támogatja az eredmények azonnali megjelenítését. Ha bármi változik az alapadatban az elemzések végeredménye is megváltozik. Sok esetben nincs szükség munkafolyamatra, mert a munkafolyamat maga a GeoMedia.

Quantum GIS:: A legszéleskörűbben bővíthető ingyenes térképes platform. Minden térbeli művelet egy helyen, elérhetők a GRASS, a SEXTANTE, az OSSIM, az ORFEO, a GDAL eszközei használhatók Quantum GIS-en keresztül. Stabil, bővíthető, minden szükséges eszközzel rendelkezik a térbeli elemzési, megjelenítési feladatokra. Mapserver modulja közvetlen adatpublikálást tesz lehetővé webes környezet felé, ezáltal megvalósítva az egyik utolsó funkciót, amellyel korábban opensource GIS szoftver nem rendelkezett.

Térképszerver technológiák:

Intergraph WebMap::Grafikus felületen publikálhat adatokat desktop környezetből. Az igazi megoldás, ha a weben pont azt akarod látni, amit a desktop környezetben grafikusan beállítottál. Jól skálázható, rugalmas, fejleszthető termék.

Mapserver: Rugalmas, az utolsó szögig konfigurálható, rendkívül gyors térképszerver. Kartográfiai megoldásai vezetnek a többiek előtt.

Geoserver: Több, mint térképszerver. Webes grafikus felületen konfigurálható, központi adattárház. Jogosultságkezeléssel, saját konfigurációs api-val.

Vékony-térképkliens:

OpenLayers: Ha együtt kell működni egyszerre akár több térképszerverrel, melyek térképes webszolgáltatásokat biztosítanak, az openlayers segít. A térképkezelő funkciókra koncentrálva akár önálló, akár beágyazott alkalmazás készíthető segítségével. Támogatja a vektoros adatok szerkesztését, snappelését is. Ideális vékonykliens, akár szerkesztői munkaállomások is kiválthatók általa. A köré épített alkalmazás a felhasználó egyedi igényeinek és szerepének megfelelő funkciókat valósít meg.

GeoExt: Az OpenLayers társa és kiegészítője. Segítségével könnyen lehet térképes építőköveket definiálni, azokat egy átlátható, desktop-szerű környezetbe rendezni. Az építőkövek pl. maga a térképi ablak, az aktív jelkulcs és a térképnyomtató eszköz.

Szoftverfejlesztés:

.NET: Windows alapú rendszerek esetén alapvető fejlesztőeszköz és nyelv. GeoMedia és WebMap alkalmazások kiegészítések, de önálló desktop, vagy web alapú térképes alkalmazások is fejleszthetők vele.

PHP: A nagy klasszikus interpretált nyelv a weben. Máig az egyik legelterjedtebb szerver oldali scriptnyelv. Sokoldalúságát parancssori használatban is bizonyítja. Bármely környezetbe integrálható, a vele készült alkalmazások nagyon kis befektetéssel vihetők át egyik rendszerről a másikra.

Javascript: A vékony-térképkliensek nyelve, ami lassan már a szerver oldalt is meghódítja. Kezdeti egyszerű megjelenítést segítő funkcióin túllépve, nagyon komoly rendszerek fejleszthetők segítségével, melyek böngészőben futnak és nem szükséges hozzájuk licensz.

ETL eszközök:

Gdal/ogr: A svájcibicska a téradatkezelésben. Rengeteg támogatott formátum, kész utility-k a shell scriptekhez, python, c++ api a magasabb szintű integrációhoz, hogy az ETL műveletek automatizálhatók, integrálhatók legyenek.